Blog

2023.03.13.
10 000 LÉPÉS SOPRON BELVÁROSÁBAN

Az egyik dolog, amiért imádjuk Sopront az az, hogy mérete és szerkezete ideális a gyalogos városnéző túrákhoz. Olyannyira, hogy 10 000 lépést játszi könnyedséggel tehet meg városunkban, közben pedig sorra veheti a város különlegességét adó nevezetességeket is. Legyen az origó a Hotel Palatinus – Új utca 23., mi pedig mutatjuk, merre induljon el!

Reggelizzen, mint egy király

Az első és legfontosabb lépés, a fejedelmi reggeli, hiszen üzemanyag nélkül az autók és mi magunk sem tudunk működni. A Hotel Palatinus kínálatából olyan finomságokkal szedhetjük tele a tányérunkat, mint friss zöldségek, füstölt hentesáru, helyben sütött pékáru, sós és édes is persze. Jut még ezek mellé melegétel, tojás, virsli, kolbász, de a müzliről, aszalványokról, olajos magvakról és a házi jellegű lekvárról sem feledkezünk meg. Ezek után már csak egy finom kávé vagy egy csésze zöld tea maradt hátra, és készen is állunk az előttünk álló 10 000 lépésre.

Múzeum, múzeum hátán

Sopron történelmi belvárosában szinte kézen fogva állnak egymás mellett az illusztris épületek. A Központi Bányaszati Múzeumnak az Esterházy-palota ad otthont, az Erdészeti Múzeum szövevényes folyosói pedig még azoknak is izgalmas programot szolgáltatnak, akiknek nem a természet áll érdeklődésük középpontjában.

Tovább lépdelve, eljutunk a Fő térre, ahol a Storno-házban egy művészetkedvelő turista akár az egész napot is eltölthetné. Érdekesség, hogy a Storno-ház egy három nemzedéket átölelő magángyűjtemény, egy olyan palotában, melynek belsőépítészeti kidolgozottsága már önmagában is káprázatos.

Innen már egyenes út vezet a Tűztoronyba, ahol a lépcsőket megmászva gyönyörködhetünk a Hűség városának panorámájában.

Miután magába szívta Sopron kulturális emlékeinek színe-javát, látogasson el a Tűztornyot körül ölelő Museum Caféba, ahol egy különleges atmoszférájú kávézóban töltődhet fel a soron következő lépesek előtt.

Titkos helyek Sopronban

Miután górcső alá vettük a főbb nevezetességeket, kalandozásunkat Sopron rejtett kincseinek felfedezésével folytatjuk. Ebéd előtt jól esik a séta, így a Várkerületre visszatérve a Várfal sétány zegzugos „ösvényein” tegye meg egészségügyi sétáját. Itt szinte megelevenedik Ön előtt a régi kor, és hisztorikus hangulatba kerülhet a kicsit labirintusszerű sétány kikövezett útján lépdelve.

A Várfal sétányon andalogva eljuthat a Scarbantia Régészeti Parkba, ahol egy római kori romkertet vehet szemügyre.

Frissítő állomás: ízletes gasztrokaland a Jégverem Fogadóban

Pár ezer megtett lépés után érdemes egy hosszabb pihenőt is beiktatni, amire a legjobb választás egy finom ebéd elfogyasztása. De miért ne kötné össze a kellemeset a hasznossal azzal, hogy a lakomát egy olyan étteremben fogyasztja el, amelynek saját, hosszú múltra visszanyúló története van?

Korábban, Jégverem az étterem (belsejében) címmel íródott bejegyzésünkben már meséltünk a Jégverem Fogadóról. A vendéglőben egy réges-régen szabályosan működő jégvermet is körbejárhat, amíg elkészülnek az ízletes fogások. Itt nemcsak egy hagyományos épülettel, hanem hagyományos ételekkel is randevúzhat, páratlan élmény lesz a szemnek és az ízlelőbimbóknak is.

Közép-Európa leghosszabb tere

Nemcsak a turisták, hanem a soproni lakosok egyik kedvenc randevúzó helyszíne a Deák tér, ami Közép-Európa leghosszabb tere, egész Európát tekintve pedig az ezüstérmes helyezést foglalja el a maga 860 méteres hosszával.

Ha végig sétálunk a csodaszép, gondozott, árnyas fákkal övezett sétányon, eljutunk a Lenck villáig, ami pár éve teljes renováláson esett át, így pazarabb fényben ragyog, mint valaha. Az épületet körülvevő parkban ritka növényeket szemlélhetünk meg, belül pedig egy néprajzi kiállításba csöppenünk, ami a kézművesek és a nagyvárosi polgárok életét hivatott bemutatni.

Egy hosszabb séta, irány a Makett Park

A legizgalmasabbat a végére hagytuk. Az Erzsébet-kert szomszédságában található, közel 800 négyzetméteren elterülő Sopron Vármegye Makettparkban olyan nevezetességeket sétálhat körbe, amelyeket a nap folyamán személyesen is felkeresett. De nem maradnak ki a sorból olyan látnivalók sem, amelyek egy egynapos kirándulásba nem férnek bele.

Az utolsó állomás: Koffer borbár

Visszatérve a belvárosba jöhet a jól megérdemelt lazítás, amihez a soproni belváros szívében található Koffer borbárt ajánljuk. Hidegtálas borkorcsolyáik, válogatott soproni és térségbeli italkülönlegességeik kiváló kísérői egy tartalmas nap felelevenítésének.

Lépés helyett gurulás?

A fent összeállított egynapos útiterv mindenképpen kényelmes lábbelit igényel, mert egy-két kitérővel könnyen átléphetjük a 10 000-es határt is. Ha kicsit kényelmesebbre fogná a városnézést, béreljen egy elektromos rollert a Hotel Palatinus-ban, melyet feltöltve, kedvezményes áron bocsájtunk a rendelkezésére.  

Megtenné ezt a 10 000 lépést Sopronban?

Foglaljon szállást Sopron szívében >>>

Figyelje blogunkat, és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy még jobban megismerhesse környékünket!

További ajánlataink

MEGAJÁNDÉKOZZUK A KÖZVETLEN FOGLALÁSÉRT!

MEGAJÁNDÉKOZZUK A KÖZVETLEN FOGLALÁSÉRT!

Foglalja le szállását weboldalunkon, vagy közvetlen elérhetőségeink bármelyikén, és amellett, hogy legkedvezőbb árunkat kapja, szobánként egy ajándékban is részesül!

KEDVEZMÉNY A JÉGVEREM FOGADÓBA

KEDVEZMÉNY A JÉGVEREM FOGADÓBA

Ismerje meg Sopron gasztronómiai különlegességeit egy utazás keretében! Szállását a belváros Szívében elhelyezkedő Hotel Palatinus biztosítja, a bőséges vacsorát pedig a régi poncichter-negyedben található Jégverem Fogadó.