Blog

2023.02.21.
JÉGVEREM AZ ÉTTEREM (BELSEJÉBEN)

Szállodánk vendégei számára már hosszú évek óta a soproni Jégverem Fogadó készíti a vacsorát. Az étterem a legrégebbi partnerünkként említhető, hisz együttműködésünk az ezredforduló körüli időkre vezethető vissza. Na de miért hívják „jégveremnek” a fogadót, és mitől olyan népszerű?

Sokan a tősgyökeres soproniak közül sem tudják…

Az étterem belsejében a mai napig megtekinthető a régi, kővel kirakott verem. Az 1700-as évek közepétől a Fertő tó feltört jegét tárolták itt, melyet értékesítésre szántak. A Szent Mihály-dombba vésett verem belsejét szalmával és náddal bélelték ki, s a tél leghidegebb napjain töltötték fel jéggel.

Elfeledett történelem

A 18. század elején a műjéggyártás bevezetésével egyre kevesebb szerepet kapott a jégverem, majd haszontalanná válása okán befalazták. Ekkor már épületet is húztak fölé, mely tűzoltószertárként és mészárszékként működött. A ház azonban az 1900-as években leégett, a helyére pedig új ingatlant húztak fel, mely azóta már több helyreállításon esett át. A 20. században, az egyik ilyen eset során tárták fel újra az addigra már a feledés homályába merülő jégvermet. Az épület felújítása során a verem helyreállítása is megtörtént. Ekkor került kialakításra a fagerendázatú építmény mai formájának alapja. Az emeleteken kiadó szobák kaptak helyet, a földszinten pedig étterem, melynek a centrumában helyezkedik el az egyedi látványt nyújtó körasztal. Ennek a közepén lenézve nem csak a történelem titkaiba nyerünk bepillantást, de a régi jégverembe is.

Hagyományos épület, hagyományos konyha

Betérve a Jégverem Fogadóba a múltat idéző légkör vesz körül minket. A változatos kínálatban szereplő ételek azonban modern elkészítési folyamatok után, mégis hagyományos ízvilágot képviselve kerülnek a tányérunkra.

A specialitás

Az étterem legnépszerűbb fogása a Viczákné csirkemell rolád, eredeti nevén Viczákné Titka, mely a folyamatosan megújuló étlapon megkérdőjelezhetetlen helyet foglal el. A mindig kicsit újraalkotott, de tradicionálisan készített főfogás lényege a fűszeres, kukoricás vajkrém, mellyel megtöltik a csirkemellfilét, majd kirántják, sajttal beborítják, s úgy sütik meg. Kétségkívül ez a leggyakrabban rendelt étel a fogadóban, de bármit választunk az étlapról, abban biztosak lehetünk, hogy egy igazán házias, laktató finomságban lesz részünk.

Ha szeretne még több elfeledett titkot feltárni Sopron belvárosáról, figyelje blogunkat, és iratkozzon fel hírlevelünkre!

További ajánlataink

MEGAJÁNDÉKOZZUK A KÖZVETLEN FOGLALÁSÉRT!

MEGAJÁNDÉKOZZUK A KÖZVETLEN FOGLALÁSÉRT!

Foglalja le szállását weboldalunkon, vagy közvetlen elérhetőségeink bármelyikén, és amellett, hogy legkedvezőbb árunkat kapja, szobánként egy ajándékban is részesül!

KEDVEZMÉNY A JÉGVEREM FOGADÓBA

KEDVEZMÉNY A JÉGVEREM FOGADÓBA

Ismerje meg Sopron gasztronómiai különlegességeit egy utazás keretében! Szállását a belváros Szívében elhelyezkedő Hotel Palatinus biztosítja, a bőséges vacsorát pedig a régi poncichter-negyedben található Jégverem Fogadó.