#Gasztronómia #Sopron

Jégverem az étterem (belsejében)

2023.02.21.

Szállodánk vendégei számára már hosszú évek óta a soproni Jégverem Fogadó készíti a vacsorát. Az étterem a legrégebbi partnerünkként említhető, hisz együttműködésünk az ezredforduló körüli időkre vezethető vissza. Na de miért hívják „jégveremnek” a fogadót, és mitől olyan népszerű?

Sokan a tősgyökeres soproniak közül sem tudják…
Az étterem belsejében a mai napig megtekinthető a régi, kővel kirakott verem. Az 1700-as évek közepétől a Fertő tó feltört jegét tárolták itt, melyet értékesítésre szántak. A Szent Mihály-dombba vésett verem belsejét szalmával és náddal bélelték ki, s a tél leghidegebb napjain töltötték fel jéggel.

Elfeledett történelem
A 18. század elején a műjéggyártás bevezetésével egyre kevesebb szerepet kapott a jégverem, majd haszontalanná válása okán befalazták. Ekkor már épületet is húztak fölé, mely tűzoltószertárként és mészárszékként működött. A ház azonban az 1900-as években leégett, a helyére pedig új ingatlant húztak fel, mely azóta már több helyreállításon esett át. A 20. században, az egyik ilyen eset során tárták fel újra az addigra már a feledés homályába merülő jégvermet. Az épület felújítása során a verem helyreállítása is megtörtént. Ekkor került kialakításra a fagerendázatú építmény mai formájának alapja. Az emeleteken kiadó szobák kaptak helyet, a földszinten pedig étterem, melynek a centrumában helyezkedik el az egyedi látványt nyújtó körasztal. Ennek a közepén lenézve nem csak a történelem titkaiba nyerünk bepillantást, de a régi jégverembe is.

Hagyományos épület, hagyományos konyha
Betérve a Jégverem Fogadóba a múltat idéző légkör vesz körül minket. A változatos kínálatban szereplő ételek azonban modern elkészítési folyamatok után, mégis hagyományos ízvilágot képviselve kerülnek a tányérunkra.

A specialitás
Az étterem legnépszerűbb fogása a Viczákné csirkemell rolád, eredeti nevén Viczákné Titka, mely a folyamatosan megújuló étlapon megkérdőjelezhetetlen helyet foglal el. A mindig kicsit újraalkotott, de tradicionálisan készített főfogás lényege a fűszeres, kukoricás vajkrém, mellyel megtöltik a csirkemellfilét, majd kirántják, sajttal beborítják, s úgy sütik meg. Kétségkívül ez a leggyakrabban rendelt étel a fogadóban, de bármit választunk az étlapról, abban biztosak lehetünk, hogy egy igazán házias, laktató finomságban lesz részünk.

Ha szeretne még több elfeledett titkot feltárni Sopron belvárosáról, figyelje blogunkat, és iratkozzon fel hírlevelünkre!