#Szabadidő

Sopron Mozgásban

2023.02.07.

Sopron a kulturális programok rajongói mellett a sportolásra, kirándulásra fogékony turistákat is könnyedén elcsábítja környéke adottságaival. Úszásra, túrázásra, kerékpározásra egyaránt lehetőséget nyújt, így az itt töltött szabadidőnket aktív felfedezéssel tölthetjük el.

Ússzon a Lőverekben
A város egy teljesen felújított uszodával várja a víz szerelmeseit a Lőverek lábánál. A Lőver Fürdő korszerű berendezéssel született újjá, úszó-, verseny-, és lazítómedencét kínálva vendégeinek. Az izmaink megdolgoztatása után finn szaunában, gőzkabinban vagy egy jacuzziban is felfrissíthetjük magunkat. A nyári szezonban az uszoda repertoárja kültéri strandja révén élménymedencékkel, csúszdákkal és strandröplabda pályával egészül ki.

Merüljön alá Tómalom fürdőn
A várost elhagyva, pár perces autózást követően megérkezünk a Tómalom fürdőhöz, mely kétkeréken is könnyedén elérhető a Sopronból induló, erdei kerékpárúton. A tó parkosított strandjával és bérelhető vízijárműveivel tökéletes, egész napos feltöltődést biztosít júniustól augusztus végéig. Bár a tónak csak egy kijelölt részén megengedett a fürdőzés, érdemes körbe sétálni az erdővel övezett partot, vagy napfürdőt venni a nádasok mögé bújt horgászstégek egyikén.

Túrázzon az Alpok lábánál
A környék változatos dombvidéke és eldugott kilátói különféle túraútvonalak mentén mutatkoznak be. A Soproni-hegységet egyedi klímájának köszönhetően gyógyüdülőhelyként tartják számon, mivel kristálytiszta levegője elősegíti a szívbetegek gyógyulását. Nem véletlen, hogy a város szélén szívszanatórium működik, és a legtöbb ismert túraútvonal kiindulópontja is itt van. A legismertebb természetjáró útvonalak közé tartozik a Ciklámen Tanösvény, melynek 8 km-es hossza egy könnyed sétával teljesíthető, vagy a Boszorkány Meseösvény, mely a Károly-kilátóhoz vezető út mentén felbukkanó mesebeli játékok révén lett a kisgyermekes családok kedvence.
A különböző hosszúságú futópályákkal, a 120 akadályból álló, lombok közé épített Lővér Kalandparkkal és a 15 kilátóval tűzdelt vidék több, mint 200 kilométernyi útvonallal várja a túrázókat.

Ismerje meg az erdő titkait
A fák között maradva érdemes tenni egy látogatást az újonnan nyílt Erdő Házába is, ahol a térség vadjaival találkozhatunk testközelből, valamint interaktív bemutatótermeken keresztül ismerhetjük meg az erdei élővilág titkait. A majd két hektáron elterülő Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark tökéletes kezdete vagy befejezése egy a Soproni Parkerdőben eltöltött napnak.

Tekerjen Sopron körül
A térség azoknak is rengeteg izgalmas lehetőséget kínál, akik egy bicikli nyergében képzelik el Sopron környékének felfedezését. Számos kerékpárútvonal közül válogathatunk, akár egy keményebb, erdei emelkedőkkel tarkított kalandra vágyunk, akár egy lankásabb nyomvonalat képzelünk el, a szőlőültetvények között. A kihívást keresőknek tökéletes célkitűzés feltekerni a Várhely kilátó felé vezető, dimbes-dombos csapáson, azoknak pedig, akik szeretnek két keréken nézelődni, a látnivalókban gazdag Fertő-táj települései között vezet az út. Utóbbiról a vidék legnépszerűbb kerékpáros útvonalára is csatlakozhatunk, mely zömében Ausztrián átívelve kerüli meg a Fertő tavat. A mintegy 120 km-en át vezető bicikliút olyan látványosságok mentén kalauzol el minket, mint az egyik leghíresebb magyar műemlékként ismert Esterházy-kastély Fertődön, vagy a számos vízi madárfajnak otthont adó nádrengeteg a Fertő tó partján.

Ha maradt hely a bakancslistáján, figyelje blogunkat, és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy újabb tippekkel gazdagodjon, és még több ismeretre tegyen szert Sopronról és környékéről.