#Sopron

Szállodánk, a Hotel Palatinus története

2023.03.30.

A mi szívünk csücske és a város szívének közepe

A Hotel Palatinus vitathatatlanul Sopron leginkább központi elhelyezkedésű szállodája. Ezt hivatott képviselni mottónk is: „Szállás Sopron Szívében”. Bár vendégeink számára könnyedén megközelíthető az épületünk, egy az autóforgalom elől elzárt, kizárólag engedéllyel rendelkezők behajtását engedő területen fekszik. Az óváros e részét zömében sétálóutcák szövik át, melyeket járva tucatnyi látnivalót érhetünk el gyalogosan. Többek között a Kecske-templom, a Stornó-ház vagy a Tűztorony is pár lépés után szemünk elé tárul.

Az egyik legöregebb utca

Ezen utcák egyike az Új utca, mely az orsolyita apácákról elnevezett Orsolya teret köti össze a város főterével, s melynek egyik sarkán zöldell a Palatinus épülete. Bár neve nem erről árulkodik, Sopron egyik legöregebb utcája ez a macskakővel kirakott út, melyet az első írásos emlékek Zsidó utcaként emlegetnek már az 1300-as években. Az akkor még zsákutcát évekkel később nyitották csak meg, s ezután keresztelték át új nevére is.

A háború nyomai

Egy 1960-ban készült fotó alapján, a szálloda helyén egy üres telek tátongott, mely a II. világháború pusztításairól tanúskodott. – Érdekesség, hogy a bombázások következtében a környéken több, korábban nem látható középkori városrészlet is felszínre került, melyek a mai napig megtekinthetőek. – Évekkel később már egy egyszerű játszótér várta itt a belvárosban lakó gyerekeket, legalábbis erről számolnak be a visszaemlékezők.

A kezdetektől szálláshely

Az első nevén Palatinus Szállóként ismert szálloda 1980-ban épült a Hungar Hotels beruházásaként. A szálló mintegy 25 évig szolgálta ki a városba látogató turistákat, mint központi, nívós szálláshely. Az évek múlásával ragyogása alábbhagyott az időszerű felújítási munkák elmaradásával. Ezután, 2005-ben került jelenlegi üzemeltetőjéhez, hozzánk, a Palatinus Grouphoz.

Szállóból szálloda

Mint új tulajdonosa egy régi kincsnek, csapatunk azonnal nekilátott a gyémánt kicsiszolásának. Ekkor valósult meg az épület első nagyszabású felújítása, melynek keretében kialakításra került a szálloda belső parkolója, megújultak a szobák és a közös terek, valamint a ház teljes épületgépészeti átalakításon esett át. Bár minőségében már a korábbi években is helytállt volna, a háromcsillagos minősítést 2018-ban kapta meg a hotel, amikor mind a 34 szobát egyedileg szabályozható klímaberendezéssel láttuk el.

Út a négy csillagig

2020-ban a Covid-19 járványhelyzetnek köszönhetően szállodánk pihenőre kényszerült, ám ez csak a vendégfogadásra vonatkozott. Az újonnan kitűzött cél a négy csillag volt, melyhez arra volt szükség, hogy az épület az utolsó szögig megújuljon, ezért az utazáskorlátozások hónapjai alatt mi falakat bontottunk, festettünk és csempéztünk. 2021 nyarára már egy teljesen új, modern berendezéssel és letisztult, elegáns megjelenéssel nyitottuk ki újra kapuinkat. A fejlesztés itt nem állt meg, ugyanis az étkezőnk ráncfelvarrása még csak ezután következett, ahogy a három emelet könnyed elérését szolgáló lift kialakítása is.

Arculatunk mellett szolgáltatásainkon is fejlesztettünk, ezáltal színvonalas szobai bekészítésekkel, bőséges svédasztalos reggelivel, gazdag programkínálattal és immár 4 csillaggal léptünk át a 2023-as évbe, mint Hotel Palatinus****, Szállás Sopron Szívében.

Fotó: G. Nagy Béla

Ha nem szeretne lemaradni a legújabb cikkről, iratkozzon fel hírlevünkre!